Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ρεφλεξολογία ή ξυπόλυτος!




Μία ιδέα που μόλις πρόσφατα έμαθα, είναι του Dr. Michael Mezernich, ένας πρωτοπόρος της νεύροπλαστικότητας και ιδρυτής του Posit Science, μέσω του βιβλίου The Brain That Changes Itself. Ο Dr. Mezernich υποθέτει ότι μεγάλη από την αστάθεια που αποκτούν οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν προέρχεται από το γεγονός ότι φορούμε παπούτσια όλη την ώρα. Ακούγεται τρελό (όχι σε Ρεφλεξολόγο) αλλά η λογική πίσω από την σκέψη είναι φρόνιμη. Φανταστείτε τα χέρια πάντα με γάντια - με τον καιρό θα γινόντουσαν λιγότερο ευαίσθητα επειδή η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις πληροφορίες από τα χέρια θα ήταν λιγότερο ραφιναρισμένη έχοντας στερηθεί ουσιαστικής πληροφόρησης για την διατήρηση της. Το ίδιο σμβαίνει και με τα πόδια, ως αποτέλεσμα χρόνιας χρήσης κάλτσας και παπουτσίων το αντίστοιχο μέρος του εγκεφάλου θα ατροφήσει και ως αποτέλεσμα θα μπορούσες να πέσεις.

Σχόλιο: Όταν ο Wilder Graves Penfield χαρτογραφούσε τον εγκέφαλο το 1940 οι άνθρωποι φορούσαν παπούτσια ήδη πολύ καιρό, πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος που τα πόδια στο ανθρωπάριο είναι πιο μικρά αναλογικά από τα χέρια. Έχει αποδειχθεί ότι ένας βιολιστής ή Ρεφλεξολόγος στο δικό του ανθρωπάριο η περιοχή του χεριού θα καταλαμβάνει περισσότερο χώρο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Αναρωτιέμαι τι θα γίνεται με τον πόνο?

πηγη:http://spiros-reflexologia.blogspot.com/2010/10/dr.html

Ιατρός στο Ντένβερ του Κολοράντο βρήκε ένα πόδι στον εγκέφαλο ενός νεογέννητου μωρού!

The article is in english lower down.

Η συνάδελφος Λεάννα Κωττάκη (διδάσκει Ρεφλεξολογία στην Δίοδο) βρήκε στις ειδήσεις κάτι εντυπωσιακό και είχε την καλοσύνη να το μοιραστεί μαζί μας.

Γεννήθηκε ένα μωρό στο Colorado Springs των ΗΠΑ, μετά από έναν υπέρηχο εντοπίστηκε ένας όγκος στον εγκέφαλο του εμβρύου. Τρεις μέρες μετά ο Ιατρός Grabb προχώρησε σε επέμβαση για αφαίρεση του όγκου στο Memorial Hospital για παιδιά Children στο Colorado Springs, τον περίμενε όμως μία έκπληξη: βρήκε ένα πλήρως αναπτυγμένο πόδι, κάτι που έμοιζε με έντερο στις έλικες και αύλακες του μικρού εγκεφάλου, μαζί με άλλο ένα πόδι, χέρι και μηρό!

Το μωρό χειρουργήθηκε και ο Ιατρός Dr. Paul Grabb, pediatric brain surgeon, λέει ότι είναι αισιόδοξος ότι το μωρό θα έχει καλή πρόγνωση από εδώ και πέρα.

Προσθέτει ότι αναρωτιέται για τις πιθανές προοπτικές στην επιστήμη της ιατρικής. "Με ποιο τρόπο δημιουργεί το σώμα ολοκληρωμένα άκρα? Ποιος μπορεί να πει ότι δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε μία καρδιά, πόδι ή πέλμα?"

Ρεφλεξολογικά η Λεάννα αλλά και εγώ αναρωτιόμαστε αν η τοποθεσία που αναπτύχθηκε το πόδι σχετίζεται με την απεικόνιση του ποδιού στο ανθρωπάριο του Pennfield.
Έστειλα το άρθρο σε ειδικούς και ελπίζω σε σχόλια τους, για να δούμε.

Colorado Doctor Finds Foot In Newborn's Brain
Infant Recovering After Surgery


Dr. Paul Grabb, a pediatric brain surgeon, said he was surprised when he discovered a small foot growing inside the brain of 3-day-old Sam Esquibel.

"The foot literally popped out of the brain," Grabb told TheDenverChannel Wednesday.


The appendage threatened the newborn's life.

When Grabb performed the life-saving surgery at Memorial Hospital for Children in Colorado Springs, he was in for another surprise: he also found what appeared to be parts of an intestine in the folds of the infant's tiny brain, in addition to another developing foot, hand and thigh.

Grabb said neurologically, Sam is expected to do well. Sam's brain tumor can come back so he will be monitoring that in the months and years to come.

In the meantime, Grabb wonders about the possibilities for medical science.

"How does the body form complete extremities? Who is to say we can't grow a heart, leg or foot?" Grabb asked the Denver Post earlier. "This could show a window of what's possible."

"It's always impressive to see these sorts of things but it's not as unsual as you would think," said Dr। Rich Gustafson, with Cherry Creek Pediatrics. "Teratomas can be found in abdomens or other parts of the body ... what made this case so unusual is how perfectly formed the foot was and being in the skull as well. Usually, it's a totally safe and benign tumor. Often, it gets picked up in adulthood but now with ultrasound, you're actually picking more up as they are getting fetal ultrasounds."

πηγη:http://spiros-reflexologia.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

H θεραπευτική δύναμη της προσευχής!

Άραγε, η προσευχή θεωρείται ΣΕΘ - Συμπληρωματική - Εναλλακτική Θεραπεία?


Από την παραπάνω μελέτη αποσπασματικά:

Οι ερευνητές των ΣΕΘ έχουν ταξινομήσει την προσευχή ως παρέμβαση νου - σώματος, οπότε μέθοδο των ΣΕΘ. Κατά αυτό τον τρόπο πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες χρήσης ΣΕΘ - που συμπεριλαμβάνουν την προσευχή - παρατηρούν συνεχή αύξηση χρήσης ΣΕΘ, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες φυλές και εθνικότητες.

Alternative medicine researchers and policy makers have classified prayer as a mind-body intervention, and thus, a modality of complementary and alternative medicine (CAM). As such, numerous epidemiological surveys of CAM utilization—which have included prayer—depict increasing CAM use, particularly in specific racial and ethnic groups.

Όταν η προσευχή συμπεριλαμβάνεται στις ΣΕΘ, η χρηστικότητα των ΣΕΘ αυξάνεται δραματικά. Το 2004 μία μελέτη εκτίμησης χρήσης ΣΕΘ σε 31,044 Αμερικανούς το 62% ανέφερε ότι έχει χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο 12μήνο διάστημα. Εάν εξαιρεθεί η προσευχή το ποσοστό μειώνεται στο 36%!

When prayer is included in CAM, utilization estimates increase dramatically। In a 2004 report of CAM use among 31,044 U.S. adults, 62% reported use of some form of CAM therapy during the prior 12-month period. When prayer for health reasons was excluded from the definition, only 36% of adults used CAM therapies in the prior 12-month period. This same report presented a list of the 10 CAM therapies most commonly used within the 12 months measured. Three (3) of the top 10 therapies included prayer (prayer for one's own health, prayer by others for one's own health, participation in a prayer group).

πηγη:http://spiros-reflexologia.blogspot.com/

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Δοκιμάστε αυτό για το κοινό κρύωμα!

Για την αντιμετώπιση τουκοινού κρυώματος ή των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος σας προτείνω να δοκιμάσετε συμπληρωματικά την ακόλουθη απλή διαδικασία: να τρίψετε τα πέλματα σας γενικώς και/ή τις ανακλαστικές ζώνες του αναπνευστικού συστήματος με το γνωστό Vicks Vaporub ή κάποιο άλλο παρόμοιο προιόν [το συγκεκριμένο περιέχει μινθόλη - από μέντα, δυόσμο, πιπερώδης μέντα, κάμφορα - από το δεντρο Cinnamomum camphora, λάδι ευκαλύπτου, τερεβινθέλαιο - νέφτι που βγαίνει από το ρετσίνι και θυμόλη - από το θυμάρι] στην συνέχεια απλώς να ξαναβάλετε τις κάλτσες σας και να πέσετε για ύπνο.

Προσοχή - Φρόνημο είναι οι εγκυμονούσες να ενημερώνουν τον ιατρό τους πριν το χρησιμοποιήσουν αλλά επίσης υπάρχουν και οδηγίες να μην χρησιμοποιηθεί από παιδιά κάτω των δύο ετών λόγω του ότι έχει αναφερθεί ότι όταν αλοίφεται κάτω από την μύτημπορεί να προκαλέσει συστολή των μικρών αεραγωγών των παιδιών.
Μπορεί να προκαλέσει επίσης: φλεγμονή στα μάτια, μεταβολές της νοητικής κατάστασης, φλεγμονή των πνευμόνων, ηπατική βλάβη, ή συστολή των αεραγωγών και αλλεργικές αντιδράσεις.

Ψάχνοντας το θέμα όμως περισσότερο βρήκα ότι έχει και άλλες χρήσιμες - "θεραπευτικές" ιδιότητες το 100 ετών σκευάσμα, μπορείτε να τις διαβάσετε (στα αγγλικά) κλικάροντας εδώ.

Η εταιρεία παραγωγής το χαρακτήριζε ως "Το μόνο πράγμα πιο δυνατό από το άγγιγμα της μητέρας."!

Εσείς (οι μητέρες και οι μπαμπάδες) χρησιμοποιήστε συνδυαστικά την δύναμη και των δύο στα πέλματα των παιδιών σας. Πριν τον ύπνο αλείψτε μία μικρή ποσότητα στα πέλματα τους γενικώς και μετά κάντε απαλό μασάζ στις ανακλαστικές ζώνες του αναπνευστικού συστήματος όπως βλέπετε στην διπλανή φωτογραφία - μπλε χρώμα. Ανώτερο αναπνευστικό - δάχτυλα, κατώτερο αναπνευστικό - μετατάρσια.

Όσοι γονείς επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες και πρακτική επίδειξη, να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του Natural Health Science τηλέφωνο: 210 9837344 και θα σας πουν πότε είναι το μαθήμα της Ρεφλεξολογίας για να έρθετε να σας πληροφορήσουμε, ΔΩΡΕΑΝ φυσικά!

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.

Υπάρχουν αναφορές ότι αποτελεί χρήσιμη αγωγή ενάντια στις ονυχομυκητιάσεις.

Κάποιοι Ρεφλεξολόγοι θα απορήσουν με το "μέγεθος" των πνευμόνων στο πόδι πελματιαία - να κοιτάξουν τα βιβλία ανατομίας τους!

Χάρτες ρεφλεξολογίας

Χάρτες Ρεφλεξολογίας: Πραγματικότητα ή μύθος;

Η ρεφλεξολογία είναι μια τεχνική. Εφαρμόζεται στα πέλματα και βασίζεται στη θεωρία ότι στα πέλματα υπάρχει αντανακλαστική αντιστοιχία με περιοχές του σώματος.
Στο πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκαν και κυκλοφορούν διάφοροι χάρτες με μικρές διαφορές και αποκλίσεις μεταξύ τους, αλλά όλοι σχεδιάστηκαν πάνω στη βασική δομή του ίδιου του σώματος και στην πρώτη χαρτογράφηση των πελμάτων που έγινε από την Eunice Ingham(1876 – 1974).

Η ύπαρξη αυτής της πληροφορίας και των χαρτών έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις για το κατά πόσο ισχύει ή όχι αυτή η χαρτογράφηση των πελμάτων. Το ερώτημα είναι απλό. Οι χάρτες Ρεφλεξολογίας είναι πραγματικότητα ή μύθος;
Ο στόχος μου δεν είναι να δώσω μια απόλυτη απάντηση στο ερώτημα. Ο στόχος μου είναι να σας δώσω τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου και ο καθένας ας δώσει τη δική του απάντηση.

Αρχικά ας δούμε με ποια λογική έγινε αυτή η χαρτογράφηση – η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν ήταν μια ξαφνική έκλαμψη αλλά αποτέλεσμα παρατήρησης και μελέτης δεκαετιών τόσο από τον αρχικό δημιουργό της Θεωρίας των Ζωνών και τους συνεργάτες του, όσο και από την Ινκαμ.


Τι λέει η Θεωρία των Ζωνών;

[zones.jpg]Το σώμα μας χωρίζεται σε 10 κάθετες ζώνες. Κάθε ζώνη διατρέχει όλο το σώμα, από το κεφάλι και καταλήγει σε κάθε δάχτυλο των ποδιών και των χεριών, όπως φαίνεται στο σχήμα. Ο Fitzgerald παρατήρησε και πως αν σε κάποια περιοχή μιας ζώνης, υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή πόνος, τότε μπορεί να παρέμβει στο σημείο που πάσχει, από κάποιο άλλο σημείο της ίδιας ζώνης. Ο ίδιος – λόγω ειδικότητας, ξεκίνησε τις αρχικές παρατηρήσεις από περιοχές του κεφαλιού και των δοντιών και χρειάστηκαν πολλά χρόνια παρατηρήσεων μέχρι να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο με θέμα «Η Θεραπεία των Ζωνών», το 1917.

Πως καταλήξαμε στα πέλματα;

Η Ίνκαμ βασιζόμενη σ αυτή την παρατήρηση και κάνοντας η ίδια τις δικές της μελέτες, πρόβαλε όλες τις ζώνες στα πέλματα, με τη σκέψη ότι από μια σχετικά μικρή περιοχή, όπως είναι τα πέλματα, θα μπορούσε να έχει «πρόσβαση» και στις 10 ζώνες του σώματος. Κάπως έτσι άρχισε η χαρτογράφηση των πελμάτων. Αφού και οι 10 καταλήγουν στα πέλματα, άρα από κει θα μπορούσε πιο εύκολα να επηρεάσει τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονταν σε κάποια περιοχή του σώματος – η οποία εμπεριέχεται σε κάποια ζώνη.
Ισχύει η χαρτογράφηση των πελμάτων;

Οι πρώτες απαντήσεις στο ερώτημα ήρθαν από την καταγραφή των εμπειριών. Είχαμε μόνο τις μαρτυρίες όσων δέχονταν ρεφλεξολογία. Αυτό ισχύει και μέχρι σήμερα και όσοι δέχονται ρεφλεξολογία έχουν νιώσει την επίδραση κάποιας πίεσης σε αντανακλαστικά, στο σώμα τους.

Είχαμε επίσης τα αποτελέσματα. Τις μαρτυρίες για βελτίωση των συμπτωμάτων από την εφαρμογή των πιέσεων στα αντανακλαστικά σημεία.

Είναι αλήθεια ότι οι μαρτυρίες δεν έχουν την ίδια βαρύτητα – στην εποχή μας τουλάχιστον – με μια κλινική μελέτη. Όμως το πλήθος αυτών των μαρτυριών δε μπορεί να αγνοηθεί.

Άλλωστε αυτό είναι και το πρώτο κριτήριο και κίνητρο, για να γίνει οποιαδήποτε κλινική μελέτη για παρόμοια θέματα. Δηλαδή το εύρος μιας χρησιμοποιούμενης τεχνικής και το πλήθος των θετικών μαρτυριών για τα αποτελέσματά της.

Μια παράπλευρη ανάγνωση αυτής της μελέτης, μας δείχνει ότι πιέσεις στα αντανακλαστικά σημεία του νεφρού στο δεξί πόδι, προκάλεσαν μια διαφορετική αντίδραση απ ότι στον αριστερό νεφρό όπου στα αντίστοιχα αντανακλαστικά δεν είχαν εφαρμοστεί συγκεκριμένες πιέσεις αλλά γενικές κινήσεις στις άλλες ζώνες του πέλματος.

Μια μελέτη είναι σαφώς πολύ μικρό δείγμα και σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη διερεύνηση, σε μεγαλύτερη κλίμακα και με πιο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά εγώ προσωπικά δε μπορώ να αμφισβητήσω τη σοβαρότητα αυτών των αποτελεσμάτων.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να εκπλήρωσε το σκοπό του που δεν ήταν άλλος από το να αποτυπώσει την πορεία και τον προβληματισμό για τους χάρτες Ρεφλεξολογίας.
Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα, είναι προϊόν ερμηνείας του κάθε αναγνώστη.

Update: Παρόμοια συμπεράσματα για την αντίδραση συγκεκριμένου οργάνου με εφαρμογή ρεφλεξολογίας σε συγκεκριμενες ζώνες, προκύπτουν και από την έρευνα που αφορά τη Ρεφλεξολογία και το Έντερο που αναρτήθηκε στο "Reflexology.Gr Το Ελληνικό website για τη Ρεφλεξολογία"

( Ένα Χάρτη Ρεφλεξολογίας, κοινά αποδεκτό σε γενικές γραμμές, μπορείτε να δείτε στο τελευταίο μέρος της σελίδας του blog).

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Τι είναι και τι ΔΕΝ είναι η Ρεφλεξολογία. Τι ονομάζουμε Ρεφλεξολογία και από πού προήλθε η συγκεκριμένη θεραπεία?

Η Ρεφλεξολογία πρόκειται για μία ΦΥΣΙΚΗ και εδώ-ΑΦΑΡΜΑΚΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ μέθοδος. Ρεφλεξολογία ονομάζεται η τέχνη - επιστήμη, (εδώ και εδώ και εδώ και εδώ) που ασχολείται με τις ανακλαστικές ζώνες του σώματος, συγκεκριμένα αυτές που αντανακλώνται στα χέρια, στα πόδια και στα αυτιά. Ο Ρεφλεξολόγος εφαρμόζει ειδικές τεχνικές χαλάρωσης και ασκεί ειδικές πιέσεις στις ανακλαστικές ζώνες με σκοπό την εξισορρόπηση, την χαλάρωση (του σώματος) και την ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών δυνάμεων του σώματος (ομοιόσταση).



Η σύγχρονη Ρεφλεξολογία βασίζεται στην θεμελίωση της Ζωνοθεραπείας από τον Δρ. Ουίλιαμ Φιτζέραλντ (ΩΡΛ- Ωτορινολαρυγγολόγος) (1872-1942) και την έκδοση του βιβλίου του, με τον Δρ. Έντουιν Μπάουερς, “Ανακουφίστε τον πόνο στο Σπίτι” το 1917 . O Φιτζέραλντ εστίαζε την δουλεία του στα χέρια, στόμα και δάκτυλα. Η πίεση στα χέρια και δάκτυλα εφαρμοζόταν στα οστά, ήταν συνεχόμενη, στατική και χρησιμοποιούσε διάφορα μέσα π.χ. χτένες, ελαστικοί επίδεσμοι, μανταλάκια με σκοπό να προκαλέσει αναισθησία στην απομακρυσμένη περιοχή όπου σκόπευε να χειρουργήσει.

Το αποτέλεσμα μετά την εφαρμογή ήταν κατά την διάρκεια χειρουργείων να χρειάζεται λίγο έως καθόλου αναισθητικό!




Από τους ιατρούς της εποχής, ο Δρ. Τζο Σέλμπυ Ραϊλι (Dr. Joe Shelby Riley) 1920 έδειξε ενδιαφέρον για την Ζωνοθεραπεία και δημιούργησε τα πρώτα διαγράμματα με τα αντανακλαστικά σημεία στα χέρια. Ο ίδιος αναφέρει “Η επιστήμη (Ρεφλεξολογία) στην οποία πρόκειται να εξοικειωθείτε, είναι τόσο παλιά όσο η Αίγυπτος. Ήταν γνωστή στους αρχαίους Αιγύπτιους και Έλληνες (Grecians), και στην αρχαία Αραβία…”. Ο Ραϊλι με την σύζυγο του Ελίζαμπεθ το 1919 εκδώσανε το βιβλίο Zone Therapy Simplified.

Εργαζόμενη για τον Δρ. Ραϊλι στην Φλόριντα ΗΠΑ, ήταν η Ψυχοθεραπεύτρια, Φυσιοθεραπεύτρια, Δρ. Γιουνίς Ίνγκαμ (1889-1974). Το 1930 μετά από προσωπικούς της προβληματισμούς, ξεκίνησε να αναπτύσσει την θεωρία της “Ρεφλεξολογίας του άκρου πόδα”. Το 1938 συγκέντρωσε τις εμπειρίες της από την μέθοδο στο βιβλίο με τίτλο, “Ιστορίες που μπορούν να πουν τα πόδια” ακολούθησε το “Ιστορίες που έχουν πει τα πόδια” 1963. Διέδιδε την γνώση της Ρεφλεξολογίας μέχρι τις αρχές του 1970. Την κληρονομιά της μεταφέρει ο Ντουαϊτ Μπαϊερς μέχρι σήμερα μέσω του International Institute of Reflexology και εδώ.
Αρχαία Ιστορία
• Το 1979 το ζεύγος Ed και Ellen Case με τον Dr. Gwendolyn Raines βρήκαν σε ταξίδι στην Αίγυπτο, τοποθεσία Σάκκαρα, το ακόλουθο ιερογλυφικό στην πυραμίδα του Άνκχαμορ (Πυραμίδα του Ιατρού) χρονολογείται το 2330 π.χ. Αποτελεί την πρώτη απόδειξη για την εφαρμογή κάποιας μορφής Ρεφλεξολογίας. Ο διάλογος που απεικονίζεται έχει ως εξής :

-Κάνε με καλά χωρίς να με πονέσεις.

-Θα πράξω κατά τέτοιο τρόπο ώστε να με παινέψεις!



Την πραγματική εικόνα μπορείτε να την δείτε εδώ.

Τι ΔΕΝ είναι η Ρεφλεξολογία?




Οι Ρεφλεξολόγοι:

ΔΕΝ Κάνουν διάγνωση.

ΔΕΝ συστήνουν και ΔΕΝ επεμβαίνουν στις φαρμακευτικές αγωγές και στα προγράμματα αποκατάστασης των πελατών τους. Συμπεριλαμβάνονται βότανα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ.

ΔΕΝ ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν κάτι συγκεκριμένο (πάθηση - ασθένεια), αλλά με την εργασία τους μέσω των ανακλαστικών ζωνών φροντίζουν όλα τα συστήματα του σώματος.

Ο σωστά εκπαιδευμένος και σωστός Επαγγελματίας Ρεφλεξολόγος εάν αντιληφθεί ότι ο πελάτης του έχει συμπτωματολογία για την οποία ο πελάτης δεν έχει συμβουλευτεί ΙΑΤΡΟ θα τον συμβουλέψει να επισκεφτεί έναν άμεσα!


Πηγή:http://spiros-reflexologia.blogspot.com/